Stand van zaken in Burkina Faso

geplaatst in: Nieuws | 0

food for kidsDe afgelopen maanden liep Bram, de zoon van Rob en Maria, als vrijwilliger  in verband met zijn opleiding tot arts stage in een ziekenhuis in Ouahigouya. Hij verbleef op onze spirulinakwekerij in Ouahigouya en kon zo tegelijkertijd in de gaten houden hoe alles verliep op de kwekerij en op de school. Op deze school krijgen kinderen elke schooldag rijst of boontjes met een lepeltje spirulina te eten. Tijdens zijn verblijf maakte Bram een staatsgreep mee, dit leidde nog tot een nieuwsbericht in Nederland: staatsgreep . Hieronder volgt Bram zijn verslag.

In november waren er wat problemen opgetreden in de kantine op school. Er was al een aantal dagen geen eten meer gemaakt voor de kinderen omdat er niemand was om te koken. Het bleek dat de vrouwen, die elke dag op vrijwillige basis het eten voorbereidden, vanwege financiële problemen op het moment ander werk moesten doen en geen tijd meer hadden voor de kantine. Naar aanleiding daarvan hebben we besloten een vrouw aan te nemen voor een vast salaris die verantwoordelijk is voor de kantine en samenwerkt met een afwisselend team van vrijwillige vrouwen. Deze vrouw was hiervoor ook al elke dag aanwezig om vrijwillig het eten voor de kinderen voor te bereiden. Nadien is er elke dag eten geweest op de school. 

Zie bijgevoegd de foto van de vrouw. Ze heet Sana Fatimata, maar men noemt haar op school Mabilo. Wat iets als “kleine moeder” betekent.

Een ander probleem voor de kantine van de school was dat de overheid dit jaar geen voorraad rijst en bonen had gestuurd, hiervoor deden ze dat nog in beperkte mate. Dit komt omdat tijdens de demonstraties eind oktober de voorraad in Ouagadougou geplunderd was. Secteur 10 heeft besloten dit probleem op te vangen en de ontbrekende rijst en bonen voor de kantine aan te schaffen. Verder heb ik in het ziekenhuis waar ik mijn stage deed nu geregeld dat voor de ondervoedingsafdeling voor de kinderen die dat nodig hebben elke dag een dosis spirulina aanwezig is, gedoneerd door Secteur10. De kinderen op de ondervoedingsafdeling zijn vaak extreem mager en een dagelijkse dosis spirulina met daarin veel eiwitten en vitamines kan bijdragen aan het herstel van deze kinderen.   

food for kids-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.