Burkina Faso: Onderhoud van de school

geplaatst in: Nieuws | 0

In de stad Ouahigouya in het noorden van Burkina Faso kweekt Secteur10, al jaren, spirulina. De spirulina geven we grotendeels aan kinderen op een basisschool.

De basisschool telt inmiddels meer dan 400 schoolkinderen! Vijf jaar geleden waren dat er nog minder dan 100. Ouders sturen hun kinderen naar deze school omdat de stichting Secteur10 elke schooldag een gratis maaltijd verstrekt.

Het onderhoud van de school is in een abominabele staat. Zo heeft de helft van de klaslokalen geen elektriciteit. Omdat de vensters geen ramen hebben, betekent dit, dat als het hard waait, en in de winter kan het koud zijn, dat de luiken dicht gaan. Vervolgens is het te donker om les te geven. Verder is er bijna geen lesmateriaal en in verschillende lokalen missen er schoolborden om les te geven. De plafonds zijn deels opgegeten door de termieten en voor de docenten zelf is er geen of weinig meubilair.

Vanuit Secteur10 helpen we de school met het onderhoud. Er is in de hele school elektriciteit aangelegd, plafonds worden hersteld en inmiddels zijn er schoolborden en meubilair aangeschaft.

Eten op school

Op de foto’s zie je de pan met rijst voor de lunch. Bij de lunchpauze krijgt ieder kind zijn eigen pannetje/schaal met rijst en spirulina. Regelmatig zie je dat kinderen hun pannetje rijst mee naar huis nemen. Dat is niet de bedoeling, maar ook niet tegen te houden.

Thuis is er niet altijd genoeg te eten, dus kinderen hebben dan de verplichting om andere gezinsleden mee te laten eten. Er is veel echte, schrijnende armoe, wat wij ons niet meer kunnen voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.