De Stichting

Secteur10 is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie die zich richt op het verbeteren van de leefomstandigheden in Afrika en dan met name de toegang tot goede en betaalbare voeding.  De stichting is in 2008 opgericht door zes vrijwilligers die geloven dat spirulina de potentie heeft om de voedingssituatie in Afrikaanse landen te verbeteren. De stichting heeft dan ook het doel om in zoveel mogelijk landen in Afrika  mensen toegang te verlenen tot deze magische alg!

Spirulina is een microscopische alg waarin veel vitamines, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen voorkomen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. De alg gedijt goed in een warm klimaat en is een ideaal voedingssupplement in Afrikaanse landen waar de meeste mensen eenzijdige voeding binnenkrijgen.  Dankzij een dagelijkse dosis spirulina kunnen ernstig ondervoede kinderen weer opknappen en mee doen in de samenleving!

Secteur10 vindt het belangrijk dat de hulpverlening direct ten goede komt aan de lokale bevolking zonder dat zij daarbij afhankelijk worden van de stichting. De lokale bevolking zefstandig maken in het voorzien van hun levensonderhoud is daarom het belangrijkste doel van Secteur10.

Elke Euro komt rechtstreeks voor 100% ten goede aan het project waaraan het wordt gedoneerd.  In de statuten van Secteur10 is vastgelegd dat er vanuit westerse landen uitsluitend gewerkt wordt met vrijwilligers aan wie geen loon wordt uitbetaald en dat de reis- en verblijfkosten door de mensen achter Secteur10 zelf worden betaald.

Het begin…

De vrijwilligers Jet en Piet (zie de mensen achter Secteur10) kweken in Zuid Frankrijk door het jaar heen bloemen en in de zomer, wanneer het warm genoeg is, spirulina.Toevalligerwijs zijn zij in aanraking gekomen met Aliou, een inwoner uit de stad Ouahigouya in Burkina Faso, die in het kader van een stage onderwijzer was op een school van één van hun kinderen. Piet en Jet hebben vervolgens Aliou bezocht in Burkina Faso en besloten een stuk grond te kopen met als doel, samen met een paar lokale bewoners, een spirulinakwekerij op te starten.

In 2008 bouwden de vrijwilligers van Secteur10 de eerste spirulinakwekerij in een dorp in Burkina Fase. Na de bouw werd de lokale bevolking getraind om zelf spirulina te kweken, werd het food for kids programma opgezet en werden er samen met de lokale bevolking andere projecten bedacht die de bevolking kan helpen in het voorzien van een eigen levensonderhoud; zoals het verstrekken van microkredieten aan vrouwen.

Door het succes van de projecten in Burkina Faso is de stichting de laatste jaren gegroeid van 6 naar 9 vrijwilligers. Ook is Secteur10 sinds 2014 niet meer alleen actief in Burkina Faso maar heeft het zijn activiteiten uitgebreid naar een dorp in Kenia.

ontdek onze producten
zie waar de stichting actief is

 

Aliou

 

Waar komt de naam Secteur10 vandaan?

Secteur10 is een buitenwijk van de stad Ouahigouya in het Noorden van Burkina Faso. De wijk Secteur10 ligt een paar kilometer buiten de stad. Er zijn weinig voorzieningen (geen elektriciteit of andere nutsvoorzieningen), de bevolking leeft vooral van agrarische landbouw, kleine huisnijverheid en onderlinge ruilhandel. Het klimaat is warm en droog. Eens per jaar is er een paar maanden regentijd en kan er gezaaid en geoogst worden. De rest van het jaar is het zeer heet en droog.

De bewoners van Secteur10 zijn straatarm. Mensen hebben ternauwernood voldoende te eten, waarbij het voedsel eenzijdig is. Voorzien in de eerste levensbehoeften neemt het grootste deel van de tijd in beslag. Voor andere zaken is geen geld. De stichting heeft de wijk Secteur10 uitgekozen om om spirulinakwekerij op de zetten en heeft de naam van de stichting naar de wijk genoemd!

Secteur 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.