In het voorjaar hebben we ons project in Muhaka in Kenia bezocht. Het lijkt alsof de kwekerij, die pas een jaar geleden is opgebouwd er altijd al geweest is, zo mooi past deze in de omgeving :
Alles wat er geplant is, zoals de Morengabomen, tieren welig. Het is in Kenia een geweldig groeizaam klimaat. De spirulina groeit na wat startproblemen goed en er wordt veel geoogst. Dit mede dankzij Daan van Winsen, die er begin dit jaar 4 maanden is geweest om het te leren aan onze lokale werknemers.
De kwekerij in Kenia bestaat uit twee grote spirulinabassins van elk ruim 100 m2, een oogsthuisje, een oven, een ‘schone ruimte’ om de spirulina te verwerken en een opslagplaats.
Hassan en Philippe nemen hun werk zeer serieus, zijn heel precies en hygiënisch bij het oogsten en verwerken van de spirulina. Wat ook opvalt is dat ze de kwekerij geen moment alleen laten. Niemand gaat weg zonder dat één van de anderen er is. Verder, dat is in Kenia wel nodig, hebben we een nachtwaker ingehuurd, Maludi, deze is ook vaak overdag op de kwekerij te vinden om hand en spandiensten te verrichten.
We hebben hard gewerkt: schilderen, timmerwerk (stellingkasten voor de opslag van de spirulina), aanschaf materialen, planten van groente en fruit etc. etc. Een belangrijk onderdeel van ons bezoek was de afspraak met de advocaat om onze NGO door de overheid geformaliseerd te krijgen. Dit is in Kenia een vereiste. Als we dit niet formeel geregeld hebben dan mogen we geen spirulina weggeven aan scholen of ziekenhuizen die van de overheid zijn. Ondanks het feit dat al onze papieren in orde zijn en alles wat geregeld moest worden is gedaan, hebben we nog steeds niet de formele erkenning. Inmiddels weten we dat in Kenia het regelen van formaliteiten wel even kan duren en dat daar meestal helaas iets extra voor nodig is (terwijl er NB bij overheidorganisaties bordjes hangen, waarop staat, doe niet mee aan omkoping!). Er is geen ontkomen aan.
We hebben wel de nodige contacten gelegd met kleine ziekenhuizen en klinieken waar spirulina echt in een behoefte kan voorzien. Zo zijn we in contact gekomen met een kleine privé kliniek, niet ver van Muhaka. Deze kliniek is jaren geleden opgericht door een Zweedse vrouw. We hebben enkele keren met dokter Harrisson, chef de clinique, gesproken, hij kent spirulina al, en is zeer enthousiast om er mee aan de slag te gaan (zie de foto op de voorgaande pagina van dokter Harrisson, Maria en Jet). Er zijn in deze kliniek rond de 40 ondervoede baby’s in behandeling en die krijgen nu voortaan dagelijks een portie van onze spirulina. We zijn zeer benieuwd naar de ervaringen.
Geef een reactie