Op bezoek bij ons project in Burkina Faso
Afgelopen zomer hebben we (Jet, Piet, Maria en Rob) sinds bijna 3 jaar ons project in Burkina Faso bezocht. Dit was eerder niet mogelijk door corona, maar ook door de onveilige situatie in het land.
De kwekerij lag er naar omstandigheden goed bij. Er is wel enig achterstallig onderhoud, dat komt omdat veel materialen moeilijk verkrijgbaar zijn. Verder is er door de toenemende droogte een steeds groter deel van het jaar gebrek aan schoon water. Omdat we steeds meer kinderen van spirulina voorzien (zie hieronder), hebben we met ons team overlegd wat te doen. Samen met Abdullay (onze bedrijfsleider), Esther en Syreh hebben we besloten om een bron te slaan op 70 meter diepte en om een derde spirulinabak aan te leggen. Een flinke investering voor onze stichting, maar wel één waar behoefte aan is!
Ons hele erf kwam onder een dik pakket modder te liggen! Inmiddels werkt de bron en hebben we schoon water. Ook is de derde spirulinabak in aanbouw (zie foto rechtsonder). Die hopen we komend voorjaar in gebruik te nemen, zodat we aan de toenemende vraag naar spirulina kunnen voldoen.
Op de bovenste foto zie je van links boven naar rechts onder Abdullay, Jet, Ciré, Rob, Maria, Piet,Esther voor één van de spirulinabassins. En op de andere foto wordt de bron geslagen.
Meer dan 2000 kinderen rijst met spirulina
Door de onveilige situatie in grote delen van het land zijn veel mensen op de vlucht geslagen en trekken ze onder meer naar de stad Ouahigouya waar wij met onze kwekerij zijn gevestigd. Naar schatting is het inwoneraantal de afgelopen jaren verdubbeld. Lag onze kwekerij vroeger nog aan de rand van de stad, inmiddels is er een uitgestrekte sloppenwijk naast onze kwekerij ontstaan. De armoede is groot. Mensen leven in lemen hutten met een golfplaten dak en deels wonen mensen in tenten. Waterleiding is
er niet en sanitaire voorzieningen ontbreken.
Inmiddels verstrekken wij op drie basisscholen rijst met spirulina. Iedere schooldag krijgen meer dan 2000 kinderen een kommetje rijst met spirulina (een paar jaar geleden waren dat er nog 600).
Gelukkig wordt een paar maanden van het jaar rijst door de overheid verstrekt, anders zou onze stichting het niet meer kunnen betalen. Er is één centrale keuken in een bijgebouwtje. Daar koken vrouwen in hele grote potten elke schooldag rijst, vervolgens worden deze in kleine pannetjes/schalen bij elk klaslokaal verdeeld, plus een schepje spirulina erover heen. Als de school uitgaat pakken de kinderen hun eigen pannetje en eten dat of ter plekke leeg of nemen het mee naar huis. Dat laatste is niet de bedoeling, maar ook niet tegen te houden. Thuis is er niet altijd genoeg te eten, dus kinderen hebben dan de verplichting om andere gezinsleden mee te laten eten.
Omdat het niet meer te doen is om vanuit één keuken voor 2000 kinderen te koken, hebben we besloten om vanuit onze stichting ook bij de andere twee scholen een gebouwtje te plaatsen om te kunnen koken.
Daarmee hebben nu alle drie de scholen een eigen kookgelegenheid.
Verder hebben we gesproken met de schooldirecteuren en de onderwijzers.
Doordat het aantal leerlingen de afgelopen jaren is verdubbeld, is er een groot gebrek aan van alles. Per klas zijn er tussen de 70 en 100 kinderen, dit kunnen we ons hier bijna niet voorstellen. Toch zijn de leerlingen heel gedisciplineerd en wordt er gegeven de omstandigheden serieus onderwijs gegeven. Net als voorgaande jaren hebben we de scholen gesponsord door de aanschaf van meubilair, dit jaar een aantal stoelen en tafels voor docenten, in voorgaande jaren kasten en schoolbankjes.
De kwekerij in Kenia draait op volle toeren
De kwekerij in Kenia ligt er goed bij en de 4 (grote) bassins zijn volop in bedrijf (zie foto rechtsonder). Een deel van de geproduceerde spirulina verkopen we in Kenia zelf via een tussenpersoon. Dit is voor onze kwekerij aldaar een steeds belangrijkere inkomstenbron. Hiermee ontwikkelt ons project zich steeds meer tot een social business!
Energy assistance, een foundation van de Belgische organisatie Engie heeft 36 zonnepanelen plus accu’s geschonken aan onze stichting. Deze zijn met enige jaren vertraging aangekomen in Kenia en dit voorjaar geïnstalleerd. In het gebouw waarop ze liggen is één kamer gereserveerd voor de accu’s die door de zonnepanelen geladen worden. Hiermee zijn we niet meer afhankelijk van de Keniaanse stroomvoorziening die vaak uitvalt.
Er is een vaste ploeg van medewerkers, die als team de hele kwekerij draaiende houden: Hassan, Philip en Kassim zorgen voor het kweken en oogsten van de spirulina. Maludi en Maja zijn 2 nachtwakers die we vast inhuren. Dagelijks is er contact via de smartphone, de communicatie verloopt goed.
En in Kenia meer dan 1000 kinderen…
Inmiddels verstrekken we ook in Kenia aan meer dan 1000 kinderen op iedere schooldag een portie spirulina. Dit zijn 2 publieke scholen en 1 particuliere stichting. Op één van de particuliere basisscholen wordt de spirulina door de pap geroerd, en krijgen de kinderen een beker pap met spirulina (zie foto rechts).
Om kinderen bekend te maken met spirulina en de wijze waarop we het kweken, organiseren we regelmatig rondleidingen voor de scholen op onze kwekerij. Op de foto hieronder legt één van onze medewerkers, Phillip, uit hoe je spirulina oogst aan een groep schoolkinderen en hun onderwijzer.
Basisonderwijs in Kenia is gratis en daar hoeven ouders geen bijdrage aan te betalen. Dat geldt niet voor de middelbare school. Veel kinderen kunnen niet naar de middelbare school of kunnen er
niet blijven omdat hun ouders geen geld (meer) hebben om de school te betalen. Een aantal jaar geleden hebben we een sponsorprogramma opgezet en op dit moment worden er door onze stichting rond de 40 kinderen gesponsord voor de gehele secondary school periode die 4 jaar duurt.
De sponsors zijn afkomstig uit Frankrijk en Nederland. Het betreft een bedrag van ca. EUR 150 per
kind per schooljaar.
Geef een reactie