Stand van zaken in Burkina Faso

geplaatst in: Nieuws | 0

Alweer eind 2016 hebben we ons project in Burkina Faso bezocht. In de wijk Secteur10 in de stad Ouahigouya krijgen op elke schooldag meer dan 300 kinderen een kom rijst met spirulina.

We hebben de school bezocht, en gaan dan alle klassen één voor één langs. De klassen zijn veelal erg groot, meer dan 40 kinderen, en er zijn weinig leermiddelen, maar er heerst wel vrolijkheid en discipline.

Elke klas heeft voor ons een liedje ingestudeerd, in het Frans, waar we met veel plezier naar luisteren. Als het lunchpauze is rent iedereen naar buiten om een kommetje rijst met spirulina te halen.

Alle kinderen willen dan graag op de foto. En daarna willen ze natuurlijk kijken hoe ze er op de foto uitzien. Met 300 kinderen zijn we daar altijd een tijd mee bezig!

De spirulina kwekerij zelf draait goed. Dagelijks wordt er door Saïdou, Syreh en Awah.

Foto : Saïdou is aan het oogsten, de spirulina wordt dan door een fijnmazig doek uit het water gefilterd, Syreh is de natte spirulina aan het drogen in de oven (die via zonlicht wordt verwarmd) en Awah stampt de spirulina fijn.

Een probleem is dat het de laatste jaren in de periode maart tot en met juni uitzonderlijk heet is. Dagelijks boven de 40 graden. De zonkracht is dan zo scherp, dat de spirulina hierdoor minder goed groeit.

We trachten dit te ondervangen door boven de spirulinabakken een doek te spannen dat het zonlicht eruit filtert. Zie hieronder op de foto. Dit werkt maar beperkt. Vervolgens begint in juli de regentijd. Er valt dan in de periode juli tot en met september zo veel water dat de spirulinabakken overstromen en de spirulina verdunt dan zo erg dat er veelal 2 maanden niet geoogst kan worden.

Om zowel de hitteperiode als de regenperiode goed te kunnen doorstaan, overwegen we om de spirulinabakken (gedeeltelijk) te overkappen. De overkapping moet dan ook verwijderbaar zijn. Komend najaar willen we dit met Saïdou nader bespreken en willen ook bij lokale aannemers navragen wat hiervan de kosten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.