Nieuws uit Muhaka na 3 weken ter plekke !

geplaatst in: Nieuws | 1

De opbouw van het project van Secteur10 in Muhaka, Kenya is alweer 3 weken in volle gang. De hoogste tijd voor een kort verslag.

Coen en Max hebben zich de eerste week vooral bezig gehouden met het verzamelen van informatie, het uitleggen van ons project en met het onderhandelen en afspraken maken met de lokale mensen. Na een goed gesprek met de Chief van Muhaka heeft Coen duidelijke en vaste prijzen kunnen afspreken met de plaatselijke werkers. Op woensdag 10 Februari 2016 was de start van project Muhaka dan eindelijk een feit.

Bij aankomst op het land was het een drukte van belang. Met 14 man sterk werd er gewerkt aan het vrijmaken van de landsgrenzen en het uitgraven van de palen. Na een dag werk was er al een mooie doorgang door onze jungle. Maar toen ontdekte Coen al vrij snel dat de bakens niet op de juiste plek stonden en moesten de werkzaamheden aan het hek stil worden gelegd. Na een nieuwe serie onderhandelingen en goede prijsafspraken besloten we om de mannen de voorste 3000m2 land vrij te laten maken, evenals het verwijderen van de bomen van de toegangsweg. Met de hulp van houthakker Max was deze klus na 3 dagen volledig geklaard. Onvoorstelbaar hoe hard deze “human bulldozers” kunnen werken.

Op zaterdag is de landmeter terug gekomen en heeft Coen alle bakens samen met de landmeter opnieuw uitgezet, geen 1 van de bakens bleek op de goede plek te staan. Hieruit bleek maar weer dat toezicht en controle van groot belang is in Kenya.

Op maandag kon er dus weer verder gewerkt worden aan het hek. Coen heeft de bakens opnieuw gestort en Max heeft de toegangsweg netjes gemaakt. Alles was in orde om Edouard en Piet te verwelkomen!

Dinsdag kwamen Piet en Edouard aan op Mombasa en op woensdag konden ze gelijk aan de bak! Edouard en Max hebben zich vooral bezig gehouden met het omhakken van bomen (die we weer gaan gebruiken voor het dak van de verwerkingsruimte). Na wat uitleg van de lokale kinderen zijn deze twee mannen bijna net zo handig met de “panga” (machete) als de lokale werkers, bijna dan! Coen en Piet zijn druk geweest met het uitzetten van de bassins en de verwerkingsruimte. Na wat overleg met de andere leden van Secteur10 zijn we tot een mooi ontwerp gekomen en inmiddels ook begonnen met het uitgraven van de fundering.

Dit zijn de vorderingen tot nu toe. Op enig oponthoud in het begin na loopt alles nog volgens planning en hopen wij het eerste bassin af te hebben wanneer Jet, Maria en Rob overkomen.

  1. Elly & Fokke

    Wij wensen jullie heel veel succes met dit mooie project. We zullen het blijven volgen. Groetjes Elly & Fokke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.