Spirulinakwekerij Kenia in bedrijf

geplaatst in: Nieuws | 0

BegBouwen van een spirulina farm in Keniain 2016 zijn Coen, Piet, Max en Edouard voor 3 maanden naar Kenia vertrokken met als doel om een spirulinakwekerij neer te zetten.

In het dorpje Muhaka, vlak bij de kust en 50 kilometer ten zuiden van Mombasa heeft de stichting Secteur10 meer dan een jaar geleden een stuk land gekocht. De plaatselijke aannemer, Salim, is ingehuurd en onder leiding van Coen en tezamen met een ploeg van rond de 8 Kenianen is in 3 maanden tijd een complete spirulina kwekerij opgetrokken. Hard werken, bij hoge temperaturen en met beperkte middelen. Een prestatie van formaat!

De kwekerij bestaat uit twee grote spirulinabassins van elk ruim 100 m2, een oogsthuisje, een oven, een ‘schone ruimte’ om de spirulina te verwerken en een opslagplaats. Op de linker foto zijn de verwerkingsruimte en opslagplaats in aanbouw.
We hebben drie medewerkers uit het dorp in dienst genomen: Hassan en Philippe voor het kweken van de spirulina, en Maludi, die als bewaker s’nachts een oogje in het zeil houdt.

Piet en Jet zijn in juni weer naar Kenia gereisd om de spirulinaproductie op te starten en om Hassan en Philippe te leren hoe je spirulina moet kweken. Daarnaast is Edouard tot eind juli gebleven om te helpen. De mannen krijgen het kweken van spirulina steeds beter onder de knie. Bij de start van het kweken, in juni, was de luchtvochtigheid, net na de regentijd nog erg hoog. Hierdoor was het moeilijk om de geoogste spirulina goed te drogen.
Ook is er nog steeds geen elektriciteit, waardoor een aantal werkzaamheden handmatig moeten gebeuren en we ook geen ventilator kunnen aanzetten voor het drogen. Het aanvragen van elektriciteit gaat echt op zijn Afrikaans. We zijn inmiddels sinds april bezig, hebben een aanbetaling gedaan en, een half jaar later, zijn we nog steeds niet aangesloten.

Nu de productie van de spirulina steeds beter en langzamerhand stabiel verloopt denken we als Stichting na over de volgende stap. Op welke wijze willen we de spirulina onder de lokale bevolking bekendheid geven en verspreiden? In Burkina Faso hebben we gekozen voor het dagelijks geven van spirulina via een maaltijd op school aan kinderen in de wijk waar onze kwekerij staat. Daarnaast geven we spirulina aan gehandicapten in een lokaal opvanghuis en aan een lokaal ziekenhuis. In Kenia zijn we inmiddels in contact met een lokaal ziekenhuis. In januari zullen Jet en Piet wederom naar Kenia reizen om dit verder te onderzoeken.

spirulina bassins Kenia

Kenia is een land met grote verschillen in rijkdom. Grote delen van de bevolking leven in grote armoe en er is gebrek aan goede voeding en kleding. Om deze reden nemen wij op onze reizen altijd kleding mee. Zo is er bijvoorbeeld gebrek aan goed schoeisel. Veel kinderen lopen altijd op blote voeten. Er is een insect dat hierdoor kan binnendringen in de voet en daar zijn eitjes leg. Dit kan leiden tot blijvende beschadigingen en zelfs invaliditeit. Op de foto is Jet schoenen aan het passen bij een jongetje uit het dorp Muhaka.

kinderen zonder schoenen Kenia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.