Wat is Spirulina

Spirulina is een alg waarin veel vitamines, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen voorkomen en daarom ideaal als voedingssupplement in Afrikaanse landen waar de bevolking veel eenzijdige voeding nuttigt. De alg gedijt goed in een warm klimaat en kan dus goed in deze landen gekweekt worden.

Meer informatie over de voedingswaarde van spirulina vind je op de volgende sites.

» INFORMATIE OVER SPIRULINA

» OXFAM NOVIB

Hoe kweek je spirulina

Spirulina kweek je in water, waarbij de temperatuur niet onder de 25 graden mag komen. Het is belangrijk dat het water constant blijft circuleren. De spirulina groeit onder invloed van zonlicht en voedingsstoffen. Op de eerste foto zie je de grote spirulinabak waar de alg in groeit. Vervolgens wordt de spirulina geoogst. Water met spirulina wordt in een bak met een doek gepompt. De ‘algendrab’ blijft achter, zie foto 2. Nadat het water uit de ‘drab’ is geperst wordt de spirulina in spuiten gedaan en worden er ‘spaghettisliertjes’ gemaakt. Dit is te zien op de derde en vierde foto. Deze worden op bladen in de oven geplaatst. De oven wordt verwarmd door de zon waardoor er een luchtcirculatie op gang komt en de spirulina in ca. 3 uur wordt gedroogd (foto 5). Daarna blijven harde ‘spaghettisliertjes’ over die worden fijngestampt tot poeder. Vijf gram spirulinapoeder per persoon per dag is als voedingssupplement voldoende. Een vrouw is hier mee bezig op foto 6.

spirulinakwekerijsite1 spirulinakwekerijsite2 spirulinakwekerijsite3
spirulinakwekerijsite4 spirulinakwekerijsite5 spirulinakwekerijsite6

Onze eerste spirulinakwekerij

In de wijk Secteur10 bedrijven we samen met de lokale bevolking een spirulinakwekerij. In 2008 zijn we gestart met de aankoop van een stuk grond en daarna kon er gebouwd worden. Er is een ‘grote bak’ gemaakt (20 bij 4 meter), waarin de spirulina gekweekt wordt, er is een put geslagen voor water, er is een gebouwtje neergezet voor het materiaal en de verwerking, er is een oven gebouwd, er is elektriciteit aangelegd etc. Eind 2011 is de kwekerij in bedrijf genomen. Momenteel hebben we 3 mensen uit Ouahigouya vast in dienst die spirulina kweken en verwerken.

De kwekerij is al in bedrijf maar nog niet af. Om verder te investeren in de kwekerij hebben we geld nodig.

» DONEREN

De inkomsten voor de exploitatie van de kwekerij komen onder meer uit ons andere project waarbij donateurs er voor kunnen zorgen dat kinderen op school spirulina met rijst kunnen eten (Voor Eur 35,- heeft een schoolkind een heel jaar dagelijks een maaltijd van spirulina en rijst). Verder hopen we in de toekomst een deel van de oogst te kunnen verkopen aan ziekenhuizen en voor een deel aan particulieren in de nabijgelegen grote steden.