Burkina Faso: een humanitaire ramp dreigt

geplaatst in: Nieuws | 0

Heel Burkina Faso kleurt oranje en rood. Deze kleuren zijn ons inmiddels ook vertrouwd, echter hier is de oorzaak niet corona, maar jihadistisch geweld. Gewapende milities plegen aanslagen op burgers en ook op militairen en politie.

In heel Burkina Faso zijn naar schatting al meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht. Ze trekken vooral weg uit de grensstreek met Mali en Niger.

In deze uitgestrekte streken durven politie en militairen maar beperkt te controleren. Veel vluchtelingen trekken richting oranje gebied. De humanitaire noden stijgen snel naarmate het conflict en de onzekerheid voortduren. Nu al hebben naar schatting anderhalf miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg zijn ontoereikend en een humanitaire ramp dreigt.

De droogte zorgde vorig jaar ook voor een slechte oogst en ondervoeding van miljoenen mensen. Ondervoeding en kinderziektes zijn een reële bedreiging. Onze kwekerij bevindt zich in de stad Ouahigouya. Deze stad bevindt zich precies op de grens tussen rood en oranje gebied, niet ver van de grens met Mali (zie op het kaartje).

Deze stad wordt gecontroleerd door militairen en politie, zodat mensen zich veilig voelen. De wijk waar onze kwekerij is gevestigd, Secteur10, waar onze stichting naar is vernoemd, ligt aan de rand van de stad. Veel vluchtelingen die de grensstreek ontvluchten, vestigen zich in onze wijk. De armoe neemt zienderogen toe en de huisvesting van mensen is abominabel, lemen hutten met een golfplaten dak en steeds vaker wonen mensen in tenten. Waterleiding is er niet en sanitaire voorzieningen ontbreken grotendeels.

Onze school groeit naar 1200 kinderen

Als sinds 2013 verstrekken we op een basisschool in de wijk Secteur10 elke schooldag aan kinderen een kom met rijst met 5 gram spirulina erover heen.

Ondervoeding van kinderen is in delen van Burkina Faso een groot probleem. Bijvangst van het verstrekken van een gratis schoolmaaltijd is dat kinderen vaker naar school komen. Toen wij begonnen zaten er op deze school 80 kinderen, eind vorig jaar 600 kinderen, inmiddels zijn er 6 lokalen bijgebouwd en zitten er 1200 kinderen op de school!

In november 2019 hebben we ons project bezocht, toen nog met 600 kinderen op school. De rijst wordt bereid in hele grote pannen en vervolgens in kleine pannetjes/schalen bij elk klaslokaal verdeeld, plus een schepje spirulina erover heen.

Vervolgens als de school uitgaat pakken de kinderen hun eigen pannetje en eten dat of ter plekke leeg of nemen het mee naar huis. Dat laatste is niet de bedoeling, maar ook niet tegen te houden. Thuis is er niet altijd genoeg te eten, dus kinderen hebben dan de verplichting om andere gezinsleden mee te laten eten.

Er is veel schrijnende armoe, wat wij ons niet meer kunnen voorstellen. We hebben vorig jaar meerdere malen een onderhoud met de schooldirecteur en de onderwijzers gehad en ook bezochten we de klaslokalen met de kinderen. Per klas zijn er tussen de 70 en 100 kinderen, dit kunnen we ons hier bijna niet voorstellen. Toch zijn de leerlingen heel gedisciplineerd en wordt er gegeven de omstandigheden serieus onderwijs gegeven. Aan van alles is er gebrek, dus we hebben de school vanuit onze stichting ook gesteund door de aanschaf van 20 schoolbankjes plus een aantal kasten, tafels en bureau’s.

Door corona zijn de scholen in Burkina dit jaar gesloten geweest van mei tot oktober. In de tussentijd zijn er 6 klaslokalen bijgebouwd en toen de school 2 maanden geleden weer openging is dus het aantal leerlingen in één keer verdubbeld tot 1200. Aan ons nu de uitdaging om deze 1200 kinderen op elke schooldag een maaltijd te verstrekken. Inmiddels hebben we 2 kokkins die we betalen om elke schooldag te koken. Samen met een aantal andere vrouwen in het dorp zorgen zij er voor dat elke dag de pannetjes gevuld worden met rijst en een schepje spirulina.

De volgende uitdaging voor onze stichting is om onze kwekerij uit te breiden. We hebben op dit moment twee bassins. Dit is niet voldoende om elke schooldag 1200 kinderen van spirulina te voorzien. Gelukkig hebben we een flinke voorraad spirulina opgebouwd in de periode dat de school door corona gesloten was, dus we kunnen even vooruit. We zullen de kwekerij echter wel moeten uitbreiden met een nieuw bassin.

Gelukkig hebben we een goede groep van medewerkers die de kwekerij beheren. Abdullay, Esther en Syreh zijn goed op elkaar ingewerkt en verdelen in een goede onderlinge samenwerking de taken. Op de foto zie je alle drie aan het werk. Abdullay bij de waterput en Esther en Syreh bij de oogstplek. Abdullay, beheert de relatie met de school en de financiën. Wekelijks is er vanuit ons met Abdullay contact via Messenger/Whatsapp of telefonisch. In overleg met onze medewerkers gaan we komend jaar beslissen wanneer en hoe we het derde bassin willen bijbouwen. Dit wordt nog een uitdaging. Het liefst zouden we ons project in 2021 weer bezoeken, mede om de bouw van het 3e bassin te begeleiden en om met het personeel en het schoolbestuur te bespreken hoe een en ander verloopt.

De vraag is of dat gezien de situatie in het land mogelijk is. Uiteraard is er wel behoefte aan aanvullende donaties om én 1200 kinderen dagelijks rijst met spirulina te geven én om de financiering van het derde bassin te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.